Search box
Hírlevél

Elérhetőségeink

Címünk:
8095 Pákozd, Ipartelepi út 0202/14 hrsz.
Telefon:
0036309563998
Email cím:
ccarexpert@gmail.com

Keress minket itt:

Ugrás a Facebook oldalunkra!
 

 

Gépjárművek restaurálása, karbantartása, hibafeltárása, dokumentálása, állapotfelmérése

A gazdasági világválság egyértelművé tette, hogy az antik jármű nemcsak rendkívüli örömforrás, hanem megfelelően felújítva, karbantartva az egyik legjobb befektetés is. A hektikusan változó nemesfém és pénzügyi megtakarításoknál stabilabban őrzi, jó típus választása esetén jelentősen növeli értékét.

Kevés örömtelibb, jobb dolog van a világon, mint az emberek többsége által menthetetlen, ipari hulladék kategóriába sorolt jármű feltámasztása, sőt a gyártáskori, új állapotnál jobb állapotba hozása a modern technológiáknak és alapanyagoknak köszönhetően. Nagyon fontos kiemelni, hogy a régi járművek hibafeltárása, karbantartása, javítása egészen más szerszámokat, műszereket, célszerszámokat és tudást igényel, mint a jelen járműveinek javítása. Vállalkozásom és nagyon magas szinten képzett munkatársaim ezen tudás és szerszámozottság birtokában vannak. Esetünkben a javítást a szó legszorosabb értelmében kell venni, hiszen fontos cél, hogy minél több gyári, eredeti alkatrészt mentsünk meg az adott járműből. Megrendelőink egyedülálló fényképes dokumentációt kapnak, külön mappában feltüntetve a hibafeltárást, szétszerelést, és külön mappában feltüntetve a restaurálás teljes folyamatát, a beépített új alkatrészeket és felhasznált alapanyagokat. Ez a dokumentáció teljes felújítás esetén elérheti az 1500-2000 darab! fényképet, melyek segítségével több év múlva is előkereshető bármilyen igényelt információ, valamint elmondható, hogy a jármű esetleges értékesítése esetén jelentős értéknövelő tényező lesz.

Ezen járművek karbantartásáról elmondható, hogy a megtett kilométerrel arányosan a modern kor járműveinél több törődést igényelnek, de mivel általában szélsőséges körülmények között már nem használják őket (például a téli sózott utak) a javítások gyorsabbak, és költséghatékonyabbak. Restaurálhatóság szempontjából kijelenthető, hogy nagyjából a ’90-es években gyártott járművek még alkalmasak a teljes felújításra, de sajnos a később készültek a tudatosan avultatott műanyagok és egyéb alkatrészek széleskörű elterjedésének és a gyakori típusváltásoknak köszönhető alkatrészhiányok miatt már nehezen lesznek helyreállíthatóak.

A régi járművek és üzemeltetőik érdekes szimbiózisban élnek egymással. Az ember fenntartja, megőrzi a gépet, a gép pedig stílust, eleganciát, megjelenést biztosít használójának. Oldtimer tulajdonosként naponta élem meg a több tízmilliós modern autócsodák tulajdonosainak elismerő pillantásait, visszajelzéseit. Ahogy egyik, szintén oldtimer tulajdonos barátom mondta: „Ezeket a járműveket imádják az emberek”. Tény, hogy 5-6 éves gyermektől (pedig ők még nagyon kevés ismerettel rendelkeznek ezekről a járművekről) a 80-90 éves emberekig heves érzelmeket váltanak ki ezek az ember alkotta csodálatos műszaki alkotások!

 

Hozzászólások

Hozzászólás